4. tammikuuta 2018

5. Motivaatio ja tavoitteet

©Vaasan Urheilukuvaus


Heippa!

Ensin ajatuksenani oli kirjoittaa kauden 2018 tavoitteista, mutta alkaessani kirjoittamaan päähäni nousi paljon ajatuksia koskien yleisesti tavoitteita ja sitä kautta myös motivaatiota. Sen vuoksi päätinkin vaihtaa aihetta ja kirjoittaa omia ajatuksiani näistä kahdesta aiheesta ja myös siitä millä tavalla ne mielestäni liittyvät toisiinsa.

Itse olen ratsastaja joka haluaa joka vuosi asettaa itselleen jonkinlaiset tavoitteet tai päämäärät siitä mitä tuleva kilpailukausi voisi tuoda tullessaan tai missä pisteessä kauden päätteksi pitäisi olla. Huomaan että jos minulla ei ole tavoitteita asetettuna, ei minulla ole myöskään samalla tavalla motivaatiota treenata. Siksi suosittelenkin kaikkia asettamaan itselleen jonkin tavoitteen, varsinkin jos on pienikin tunne että motivaatio ei ole huipussaan. Ja tämä pätee aivan kaikessa, niin urheilussa kuin koulun käynnissäkin.
Itse olen hyvin kilpailuhenkinen ihminen, enkä tarvitse kilpailuviettini herättämiseen edes toista ihmistä, siksi käytän omana motivaattorinani kilpailua itseä vastaan. Esimerkiksi lukion viimeisenä vuotena päätin aina uuden jakson alussa että tässä jaksossa palautan kaikki projektit määräaikaan mennessä, sekä teen läksyt, jolloin en voinut antaa itselleni periksi kun olin päätöksen tehnyt. Ja kyllä, jonkun korvaan tämä kuulostaa todella oudolle tavoitteelle, mutta olen aina ollut hyvin laiska koulun suhteen, joten minulle jo se oli iso juttu. Tämän "mielikuva harjoituksen" avulla löysin opiskelumotivaationi ja arvosanani alkoivat paranemaan. Sama asia pätee ratsastukseen. Kun asetat itsellesi pienenkin tavoitteen, mutta kun huomaat saavuttaneesi sen, motivaatiosi nousee ja voit alkaa asettamaan isompia tavoitteita.

©Heidi Lammi


Harmittavan usein näkee myös ratsastajia jotka asettavat itselleen liian kovia tavoitteita liian lyhyelle ajalle. Tämäkään ei ole hyvä asia, sillä sekin syö motivaatiota. Totta kai on hyvä olla se yksi iso päätavoite jota kohti tehdään töitä pitkällä tähtäimellä, mutta se ei saa olla ainut tavoiteltava asia, vaan pitää olla myös välitavoitteita matkalla kohti tätä ykkösjuttua.

Itselläni se ykköstavoite, asia minkä vuoksi herään aamulla kukonlaulun aikaan ja ratsastan perse ruvella monta hevosta päivässä on se että joku päivä olen todella hyvä siinä mitä teen. Se on oikeasti melko häilyvä käsite ja voi tarkoittaa lähes mitä vain. Se voi tarkoittaa paikkaa maailman parhaiden ratsastajien joukossa tai omaa tallia ja todella hyvää hevosalan ammattitaitoa. Totta kai haaveeni on ratsastaa jonain päivänä olympialaisissa, mutta se tuntuu vielä tässä vaiheessa niin kaukaiselta, että en uskalla asettaa sitä tavoitteekseni. Sen kuitenkin tiedän että hevosala on minun juttuni ja haluan pystyä jonain päivänä myös jakamaan osaamistani ja tietämystäni muille.

©Heidi Lammi


Vaikka olenkin nyt päättänyt hakea kouluun ja toivottavasti opiskella itselleni "oikean" ammatin, ei se varmastikkaan ole kuin välivaihe elämässä, vaihe joka nykyisen mallin mukaan pitää käydä läpi. On totta kai myös hyvä asia että on olemassa se plan B, jos kaikki ei mene niin kuin suunnittelee. Ratsastusta en kuitenkaan missään nimessä ole jättämässä, sillä se on niin iso osa minua. Voin oikeastaan sanoa että en olisi minä ilman tätä lajia, sillä olen kasvanut sen parissa.

Niin kuin alussa jo sanoin, alkuperäinen suunnitelmani oli kirjoittaa tulevan kilpailukauden tavoitteista, mutta tajusin myös aloittaessani kuinka vaikea niistä on kirjoittaa kun en varmaksi tiedä mitä hevosia edes on käytössäni. Mutta jotain ensi kaudesta sanoakseni, yksi tavoitteeni on päästä ainakin kilpailemaan enemmän kuin menneellä kaudella. Haluan myös löytää oman hyvän fiilikseni takaisin mikä tuntui olevan hukassa oikeastaan koko kesän. Yksi tavoitteeni on myös pysyä terveyden puolesta kunnossa koko kauden 2018, sillä menneellä kaudella tapahtuneet kaksikin loukkaantumista olivat liikaa. Yhtään en vielä ole suunnitellut koska ja mistä kilpailukauteni aloitan, mutta uskon asioiden selkiytyvän muuton jälkeen kun päästään taas vanhaan tuttuun systeemiin kiinni.

Hyvää vuoden alkua ja tehokkaita treenejä kaikille!

// Jenni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti