12. helmikuuta 2018

10. Viikko-ohjelma

©Heidi Lammi


Moikka kaikille!

Tässä postauksessa ajattelin kertoa hieman hevosteni viikko-ohjelmasta ja siitä miten esimerkiksi kilpailut vaikuttavat siihen.
Meillä on tallissa iso valkotaulu mihin suunnittelen joka sunnuntai tai maanantai tulevan viikon ohjelman. Taulusta on helppo aina talliin tullessa vilkaista mitä hevosia on ratsastettavana. Taulussa on myös merkattuna kaikkien hevosten viimeisin kengityspäivä, jolloin sekin on helppo tarkistaa yhdellä vilkaisulla.


Pyrin siihen että hevoseni eivät liikkuisi neljää päivää pidempään yhtäjaksoisesti, jolloin nillä on 1-2 vapaa päivää viikossa. Vapaapäivät ovat jokaisen oma "makuasia", mutta itse tykkään siitä että hevosten ei tarvitse joka päivä tehdä töitä. Silloin ne ovat energisempiä eivätkä tylsisty työntekoon.

Tykkään myös että hevosillani on vaihtelua liikunnassa. Pyrin siihen että jokainen hevosistani pääsee vähintään joka toinen viikko maastoon. Ennen en pystynyt aivan kaikista pöhköimmillä hevosilla maastoon lähtemään, sillä meiltä joutuu kävelemään ensin melko kauan autotien reunaa ennen kuin pääsee metsäautoteille tms, mutta nykyään meillä on naapurissa ravitalli ja saamme käyttää heidän harjoitusrataansa. Tämä on helpottanut maastoon lähtöä paljon, sillä naapuritallille ei nimittäin joudu kävelemään tien viertä kuin n. 400m. Välillä myös ratsastan pellolla ja ympäri pihaamme.

Tykkään myös että hevosiani juoksutetaan. Käytämme juoksutuksessa joko pessoaa, kumipiuhoja tai tavallisia sivuohjia hevosesta riippuen. Juoksutus on oikeastaan kokonaan äidin vastuulla, sillä niin kuin jo aikaisemmin olen muistaakseni kertonut, se ei kuulu lemppari hommiini. Oikeastaan ennen Kemiöön muuttoa en edes osannut juoksuttaa kunnolla, sillä äiti oli aina hoitanut sen, mutta Kemiössä jouduin kyllä opettelemaan. Vaikka nyt osaankin, en silti tykkää itse tehdä sitä. :D

©Heidi Lammi


Niillä viikoilla kun ei ole kilpailuita tai valmennuksia, hyppään pääasiassa kaksi kertaa. Kerran teen kavaletteja+puomeja ja kerran hyppään enemmän. Silloinkin kun on kilpailut tai valmennus hyppään kerran pientä. Villeimmillä hevosilla saatan myös ottaa vielä muutaman hypyn kilpailuja edeltävänä päivänä, jotta ne pysyisivät kilpailuissa nahoissaan.

Tykkään että hevoset eivät lepää heti seuraavana päivänä kilpailuiden tai valmennuksen jälkeen. Yleensä niillä on seuraavana päivänä joko juoksutusta tai maastokävelly, jolloin saadaan paikat auki rankempien päivien jälkeen. Sitä seuraava päivä on usein vapaa päivä.

Pääasiassa hevoseni siis tekevät sileätyöskentelyä kolme kertaa viikossa. Yksi päivä on varsinainen hyppypäivä ja toinen "estekoulu" (puomit ja kavaletit)- päivä. Yksi päivä viikosta maastoilua tai juoksutusta ja yksi vapaapäivä.

©Heidi Lammi


Hevoseni tarhailevat joka päivä n. 3-5h, säästä riippuen. Haaveissa olisi että joku päivä saisimme myös kävelykoneen kotiin, jolloin jo päivällä ratsastuksessa olleet hevoset voisivat päästä vielä illalla liikkeelle. Hevosteni lihaskunnosta pidentään myös huolta säännöllisellä hieronnalla.

Keskiviikkona olemme menossa pitkästä aikaa Piia Pantsun valmennukseen Lehtimäelle. Mukaan on lähdössä Minttu ja Eki. Seuraavassa postauksessa siis tiedossa fiiliksiä valmennuksesta!

//Jenni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti