16. huhtikuuta 2018

18. Rankka mutta sitäkin antoisampi viikonloppu, osa 1

©Venla Kaleva

Heippa taas!

Viikonloppuna treenattiin pitkästä pitkästä aikaa Ted Nätterqvistin kanssa. Miten ikävä minulla olikaan ollut hänen treenejään! Tästä eteenpäin kaikki valmennukset saisi myös minun puolestani järjestää kotonamme! En kestä miten paljon helpompaa oli kun ei tarvinnut lähteä valtavan hevoslauman kanssa minnekkään. Vaikka tykkäänkin lähteä kisa- ja valmennusreissuihin, on se aina silti oma hommansa pakata hevoset ja tavarat autoon ja olla niiden kanssa reissussa. Nyt kun valmennus oli kotona, pystyin myös menemään kaikilla hevosilla, mikä ei myöskään yleensä ole ollut mahdollista sillä autoomme mahtuu vain kolme.

Ted saapui Suomeen jo perjantai-iltana. Ilta meni paikkoja kierrellessä sillä hän oli tosiaan ensimmäistä kertaa valmentamassa luonamme. Kuulumisia piti myös totta kai vaihtaa ja niitä riittikin lähes vuoden ajalta! Tuntui hullulta että viime valmennuksesta oli tosiaan jo lähes vuosi aikaa, sillä Kemiössä oloni aikana en kertaakaan valmennukseen päässyt menemään.

Lauantaina tunnit alkoivat klo 9. Menimme perinteisesti aamulla sileää. Ratsastin aamulla kolme hevosta; ratsutettavana olevan Kertun 5v., Mintun ja myös ratsutettavana olevan Riian 7v. Teimme alkuverkaksi perinteistä "tolppatehtävää". Tehtävässä on 5 tai useampi estetolppa pitkällä sivulla uran sisäpuolella. Ensiksi ratsastetaan uraa pitkin kevyttä ravia ja käännellään voltit jokaisen tolpan ympäri. Sama toistetaan molempiin suuntiin sekä tehdään myös laukassa. Tehtävän ideanan on saada hevoset lämpimiksi ja taipumaan pohkeiden ympäri.
Seuraavassa vaiheessa hevosia aletaan työstämään enemmän. Voltit tehdään joka toinen oikealle joka toinen vasemmalle. Volteilla ajatellaan hieman avotaivutusmaisesti ja suunnan muutos kohta tehdään sulkutaivutusta. Tämä tehdään harjoitusravissa. Tällöin hevoset joutuvat jo ottamaan painoa takaosalle, mikä helpottaa seuraavaa vaihetta. Kertulle jo tämä oli hyvin vaikeaa sillä sillä ei ole vielä voimaa kantaa itseään tarpeeksi.
Seuraavaksi sama homma tehdään laukassa. Tällöin suunnanmuutos kohtaan tulee luonnollisesti myös laukanvaihto. Vaihdon voi tehdä myös ravin kautta jos suoraan vaihtaminen on vaikeaa. Tehtävän ideana on saada hevosten paino takaosalle, missä pienet voltit auttavat paljon. Tehtävästä on olemassa myös monia muita versioita. Minttu ja Riia suoriutuivat tästä tehtävästä hyvin, sillä ne ovat paljon valmiimpia ja vahvempia kuin Kerttu.

"tolppatehtävä"

Toinen harjoituksemme sileän tunnilla oli Hannunvaakuna puomitehtävä. Tehtävässä puomit ovat siis sijoitettuna neliöön. Jokaisen puomin takana tehdään voltti ulospäin ennen seuraavalle puomille menoa. Tehtävä tehdään molemmista suunnista ja se tehdään laukassa. Maneesissa tehtävä on paljon haastavampi kuin ulkona sillä tilaa on sivusuunnassa vähemmän. Tällöin voltit ovat melko pienet (n. 6m), joten kääntyminen ei ole helppoa. Kertulle myös tämä oli todella vaikeaa, mutta ratkaisimme asian tekemällä osan kohtista ravissa ja osan laukassa. Minttu ja Riia hieman kuumenivat ja alkoivat juoksemaan tehtävän loppua kohden.

"hannunvaakuna"

Päivällä pidimme parin tunnin lounas- ja teoriatauon. Teoriassa Ted puhui valmentautumisesta ja oman tason nostamisesta sekä siitä minkä verran voi ja tulisi hypätä viikossa. Itselleni asia ei kokonaisuudessaan ollut uutta sillä Ted on puhunut ennenkin samasta aiheesta, halusin kuitenkin että hän pitää teorian siitä sillä paikalla oli monia joille ajattelin tästä tiedosta olevan hyötyä.

Iltapäivällä olikin hyppytuntien vuoro. Hyppäsin kolmella hevosella; Mintulla, Karella ja Karkilla. Teimme aluksi kolmen esteen linjaa pienillä esteillä, sekä pelkkää kolmoissarjaa pienillä esteillä. Sen jälkeen veryttelimme vielä pelkällä pystyllä ja okserilla joita nostettiin vähän. Tämän jälkeen teimme ratamaisen harjoituksen ensin pienillä esteillä (80-90cm) ja sen jälkeen uudelleen itse haluamallaan korkeudella. Minttu ja Karkki hyppäsivät todella kivasti. Hieman molemmat juoksivat joissain kohdissa tai olivat hätäisiä, mutta pääosin kaikki toimi. Kare sen sijaan oli liian villi ja siitä johtuen todella keskittymiskyvytön. Sitä en edes saanut lauantaina niin hyväksi kuin olisin halunnut, mutta se kuitenkin parani loppua kohden.

Lauantain videot ovat valitettavasti puhelinlaatua, sunnuntailta on kuitenkin tulossa videokameralla kuvattua materiaalia.







Ajattelin että kirjoittaisin sunnuntailta postauksen erikseen joka tulisi huomenna tai ylihuomenna. Näin pystyn selittämään kummastakin päivästä tarkemmin ilman että postaus venyy tolkuttoman pitkäksi.

Hyvää maanantaita kaikille!

//Jenni 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti